Scheidsrechters

Ook scheidsrechters kunnen zich begin januari, tijdens een trainingskamp in de Algarve, op een ideale manier voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Maar ook op andere bestemmingen, zoals in Zuid-Spanje, vliegt er Nederlandse arbitrage in tijdens de winterstop. Naast het op peil houden van de conditie worden er vrijwel dagelijks oefenwedstrijden tussen amateurclubs en/of BVO’s georganiseerd. Deze wedstrijden dienen in goede banen te worden geleid en uiteraard vraagt het om de Algarve Cup in Portugal om deskundige arbitrage. Daarom werkt Trainingskampen.nl dan ook al jaren samen met Nederlandse arbiters.

Wim Bronsvoort overwintert al zo’n tien jaar in Albufeira. De scheidsrechter uit Deventer fluit met name in de Nederlandse tweede- en derde divisie, maar heeft in Portugal ook zijn hoogtepunten meegemaakt. Bronsvoort: “Het mooiste voor mij was Ajax-Red Bull Leipzig in 2017. Schitterende wedstrijd, Ajax won met 5-1 van de nummer twee van de Bundesliga. Er was heel veel publiek en de wedstrijd werd ook nog eens rechtstreeks op TV uitgezonden in Nederland en nog 12 landen. Maar ik kan me ook nog FC Groningen-Ajax herinneren. Er zit eigenlijk elk jaar wel een wedstrijd bij met een BVO, maar ook de wedstrijdstrijden tussen goede amateurwedstrijden zijn talrijk. Ook voor scheidsrechters is dit een mooie manier om actief de winterstop door te komen.”

Terug in Nederland merkt Bronsvoort ieder jaar dat het trainingskamp in Albufeira zin heeft gehad en positief heeft gewerkt. “Je bent een paar dagen alleen met voetbal bezig geweest en dat is altijd goed. We zijn hier altijd met een paar collega’s en het is goed om met hen over het vak te praten. In Nederland komt het daar veel minder van. Ik denk dat iedere scheidsrechter er beter van wordt als hij ervaringen kan uitwisselen met collega’s. En hier kijken we ook zo veel mogelijk naar de wedstrijden die een andere scheidsrechter fluit. Zo komt er meteen feedback en dat is prima. Er worden dan geen strakke rapporten gemaakt hoor, maar gewoon wat opmerkingen in een ontspannen sfeer. Het is ook goed om eens in een andere omgeving met voetballers te praten over de arbitrage. Ook lopen er diverse mediavertegenwoordigers rond die een mening over scheidsrechters hebben. Het is altijd wel heel leerzaam. Je spreekt elkaar in een andere setting, discussieert over bepaalde regels, beslissingen en situaties waardoor je meer begrip voor de arbitrage kunt kweken.”

Grappig is het soms ook. Als VV Rockanje in Portugal een oefenwedstrijd tegen HBC Heemstede speelt verwachten de spelers en staf van deze amateurclubs niet direct Nederlandse arbitrage. Bronsvoort: “Spelers krijgen soms pas bij het handen schudden door dat wij Nederlanders zijn, hahaha.”